Pierzga.
Pierzga jest to pyłek kwiatowy zmagazynowany i zakonserwowany (zakiszony) w komórkach plastra; pożywienie białkowe pszczół. Zbieraczki zrzucają obnóża pyłkowe do pustych komórek plastra (głównie pszczelich, znacznie rzadziej trutowych), a pszczoły nielotne pracujące w ulu zwilżają je miodem i śliną, rozdrabniają, a następnie ubijają warstwami. W komórce może być od 4 do 5 a czasem i więcej warstw pyłku o różnym zabarwieniu. Powierzchnia zgromadzonego w ten sposób zapasu pokarmu pyłkowego po napełnieniu komórki do 3/4 głębokości jest powlekana cieniutką warstewką miodu, W celu odizolowania od dostępu powietrza. W warunkach beztlenowych pierzga ulega fermentacji mlekowej, a wytworzony kwas mlekowy doskonale konserwuje zapas pokarmu. Jeżeli pokarm ten przeznaczony jest na zapas zimowy, pszczoły dopełniają komórkę dojrzałym miodem i zasklepiają woskiem. Pierzga różni się nieznacznie składem chemicznym od pyłku kwiatowego, jest bogatsza od pyłku o dodane przez pszczoły enzymy trawienne, miód, inhibiny, kwasy organiczne, witaminy B, E i K. Zatem, wartość pierzgi dla celów spożywczych, leczniczych oraz profilaktycznych jest wyższa niż samego pyłku kwiatowego. Pierzga zawiera przede wszystkim dużo białka, cukru, kwasu mlekowego oraz witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K , H; makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na; mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si; enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza. Pierzgę w porównaniu z pyłkiem, ze względu na jej silniejsze działanie, stosuje się zazwyczaj w mniej szych dawkach lub przez krótszy okres czasu.
Wpływ pierzgi na zdrowie.
Pierzga, tak jak i pyłek, poprawia nasz metabolizm, działa ogólnie wzmacniająco i tonizująco. Normalizuje procesy zachodzące w korze mózgowej, doprowadzając do równowagi psychicznej naszego organizmu, przez co mamy lepsze samopoczucie i sen, sprawność fizyczną i umysłową zdolność do pracy. Usprawnia wydzielanie gruczołów przewodu pokarmowego, m.in. zwiększa wydzielanie żółci przez woreczek żółciowy oraz enzymów trawiennych przez trzustkę, w efekcie poprawiając czynności związane z trawieniem i poprawiając apetyt. Odbudowuje florę jelitową po stosowaniu antybiotyków, usprawniając pracę jelit. Ważne jest działanie przeciwmiażdżycowe, kardiotoniczne i spazmolityczne pierzgi oraz pyłku w układzie sercowo-naczyniowym, ze względu na zawartość związków lipidowych. Związki flawonoidowe i witaminy zawarte w tych dwóch produktach pszczelich powodują wzmocnienie ściany włosowatych naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi i mniej przepuszczalnymi, a przez to likwidując obrzęki nóg. Poza tym, pierzga, podobnie jak pyłek, zabija drobnoustroje, działa przeciwzapalnie, powoduje odnowę komórek i tkanek organizmu ludzkiego, np. powoduje zwiększenie wytwarzania czerwonych krwinek w szpiku kostnym, uzupełnia braki żelaza w organizmie. Pierzga znakomita jest w leczeniu przerostu i stanów zapalnych gruczołu krokowego (prostaty), bez nawrotów choroby. Stwierdzono również antynowotworowe działanie pierzgi i pyłku, bowiem produkty te wzmacniają system odpornościowy organizmu. Oczywiście, jest to działanie profilaktyczne, zapobiegawcze, bowiem, przy istniejącym już nowotworze prostaty, spożywanie pierzgi jest niewskazane. Za to pierzga stosowana jest jako ochrona przed promieniowaniem jonizującym, w tym rentgenowskim. Przy leczeniu nowotworu piersi u kobiet pierzga i pyłek stanowią doskonałe wsparcie dla leczenia konwencjonalnego.
Oczywiście, we wszystkich tu omawianych przypadkach, leczenie (nie stosowanie profilaktyczne) pierzgą musi być skonsultowane z lekarzem leczącym daną chorobę. Z kuracji pierzgą i pyłkiem muszą też zrezygnować osoby posiadające uczulenie na te produkty.
Pierzga jest skarbem natury. Stosujmy ją przede wszystkim profilaktycznie, a wtedy choroby na pewno będą nas omijać.
Jak mówi prof. Ryszard Czarnecki: „Tego, co robią pszczoły, nie może wyprodukować żadne najnowocześniejsze laboratorium, żaden syntetyk”.
Reasumując, pierzga:
1. Działa wzmacniająco i regenerująco:
– w okresie rekonwalescencji,
– po przebytych zabiegach operacyjnych,
– w stanach pozawałowych,
– w obniżonej odporności organizmu,
– w stanach chronicznego zmęczenia,
– w niedoborach witamin i składników mineralnych,
– zapobiegawczo i leczniczo w anemii.
2. Wzmacnia układ nerwowy:
– w stanach depresyjnych,
– w stanach przemęczenia psychicznego (przepracowanie, stres),
– przy intensywnym wysiłku umysłowym (poprawia zdolność koncentracji i twórczego myślenia),
3. Reguluje przemianę materii:
– w zaburzeniach przewodu pokarmowego (obstrukcja lub biegunka),
– w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
– po kuracjach antybiotykowych,
– w chorobach skóry (egzema, łuszczyca),
4. Działa ochronnie i odtruwająco:
– w chorobach wątroby – wirusowe zapalenie wątroby
– zatrucia (np. choroba alkoholowa).
5. Ponadto pierzga polecana jest:
– w chorobie wieńcowej – obniża poziom cholesterolu we krwi,
– w zaburzeniach krążenia obwodowego,
– w chorobie niedokrwiennej serca,
– w schorzeniach gruczołu krokowego prostaty,
– w osłabieniu wzroku,
Dawkowanie pierzgi.
Profilaktyczne dawkowanie pierzgi może być bardzo różne, ale najczęściej zaleca się spożywać
2 x dziennie po 1 łyżeczce na 30 minut do 2 godzin przed posiłkami.
Pierzgę można spożywać bezpośrednio do ust, można też rozpuścić 1 łyżeczkę w filiżance z wodą, sokiem, mlekiem lub miodem. Pierzga powinna się moczyć minimum 4 godziny. Można zalać pierzgę wieczorem i wypić ją rano. Po jej wypiciu, w ten sam sposób przygotować roztwór do wypicia na wieczór. Analogicznie postępujemy każdego dnia.
Kurację powyższą przeprowadza się w czasie od 1 do 3 miesięcy, nawet 2-4 razy w ciągu roku. Francuzi na przykład polecają kilka kuracji 1-miesięcznych w okresie półrocznym lub 2 kuracje 3 miesięczne w ciągu roku. Najodpowiedniejszymi okresami do leczenia pierzgą (pyłkiem) jest pora zimowo-wiosenna oraz letnio-jesienna. Po każdym cyklu leczniczym wskazana jest przerwa.
Źródła:
- Praca zbiorowa: Encyklopedia pszczelarska,
- Kędzia, E. Hołderna-Kędzia: Leczenie produktami pszczelimi,
- Hołderna-Kędzia, B. Kędzia: Leki z pasieki,
- Jaśko: Pszczoły leczą,
- Wojtacki: Produkty pszczele i przetwory miodowe,
- www.jedzpij.pl; www.pasieka.rostkowski.info; pierzga.mleczkopszczele.com