Jad pszczeli.

Jad pszczeli jest od dawna znanym środkiem leczniczym i uśmierzającym ból. Jego właściwości lecznicze znali i doceniali już starożytni Egipcjanie. W celach leczniczych rozcierali oni pszczoły, przykładali je na bolesne miejsca lub przyrządzali z nich herbatę przeciwko reumatyzmowi. Jadem pszczelim leczono króla Franków, cesarza Karola Wielkiego (742-814), cara moskiewskiego Iwana Groźnego (1530-1584) i wiele innych osobistości. W dzisiejszych czasach jad pszczeli jest w medycynie wielu krajów wysoko ceniony i szeroko stosowany. Medycyna współczesna uważa go za lek przyszłości. Na temat jadu pszczelego naukowcy napisali wiele rozpraw, dokonali wielu analiz i przeprowadzili setki doświadczeń na jego skuteczność w leczeniu różnych chorób.
Dotąd nie ustalono ostatecznie składu chemicznego jadu pszczelego. Badania i doświadczenia trwają jednak nadal.

Dalsza część wiadomości w opracowaniu