Miód Faceliowy
Facelia to rodzaj roślin z rodziny ogórecznikowatych. Osiąga od 30 do 70 cm wysokości. Łodygi ma rozgałęzione, gęsto pokryte sztywnymi włoskami, liście podwójne, pierzasto wcinane. Korona kwiatu utworzona jest z 5 zrośniętych ze sobą płatków długości 7 – 8 mm, które przybierają barwę od błękitno-fioletowej do jasno-błękitnej, rzadziej białej. Pięć dosyć długich pręcików o purpurowo-niebieskich pylnikach wystaje z płatków korony. Podobnie jak inne gatunki tego rodzaju – pochodzi z Kalifornii. Według niektórych źródeł facelia została po raz pierwszy sprowadzona do Holandii w 1915 roku, skąd wkrótce rozpowszechniła się po całej Europie jako roślina pastewna i … miododajna. Facelia należy do najlepszych roślin miododajnych, przez pszczelarzy nazywana jest „królową roślin miododajnych”. W Polsce najbardziej znana jest facelia błękitna, charakteryzująca się ważną dla każdego pszczelarza wydajnością nektarową i pyłkową oraz krótkim okresem wegetacji – kwitnie po około sześciu tygodniach od siewu przez 5-6 tygodni. Ponieważ ma krótki okres wegetacji, można ją siać w różnych terminach, obliczając je tak, aby zakwitła w pożądanym czasie. Pszczoły odwiedzają facelię błękitną przez cały dzień. Na 1m2 uprawy może pracować nawet 30 pszczół (wydajność na dobrych glebach dochodzi do 300-400 kg miodu/ha).
BARWA
Jasnożółty kolor (nawet zielonkawy kiedy jest znaczna przewaga facelii, ) jako patoka, dochodzący nawet do białego jako krupiec. Miód z facelii przypomina wyglądem miód rzepakowy, ale jego smak i aromat jest bliższy miodowi akacjowemu.
SMAK i AROMAT
Jest przyjemny i delikatny dla podniebienia, jednak bardziej aromatyczny niż akacjowy, posiada także lekki, ledwo zauważalny, kwaskowaty posmak. Krystalizuje na jasno-kremowo lub prawie biało. Może być stosowany tak jak każdy inny miód w codziennym żywieniu. Ze względu na łagodny smak i aromat można go stosować zamiast cukru do słodzenia wszelkich napojów i potraw. Należy pamiętać, że lekko kwaskowaty smak ma też „miód” pozyskany przez nieuczciwego pszczelarza z podanego pszczołom syropu cukrowego. Taki produkt nie ma jednak żadnego zapachu i nie krystalizuje.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
Doskonale wzmacnia organizm. W zapobieganiu przeziębieniom oraz stanom zapalnym górnych dróg oddechowych i zwalczaniu ich może być stosowany z równym skutkiem jak miód rzepakowy. Oprócz tego należy go spożywać po ciężkiej pracy fizycznej i wzmożonym wysiłku intelektualnym. Jak najbardziej się nadaje do wspomagania leczenia chorób układu pokarmowego: nieżycie żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy, problemach z wątrobą, trzustką i woreczkiem żółciowym. Podobnie jak inne jasne miody nektarowe może pomóc przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego miażdżycy, a także nadciśnieniu tętniczym. Pomaga przy leczeniu astmy oskrzelowej.
Źródło: PSZCZELARSTWO.